7 wskazówek na idealny tort weselny

Tor weselny to podstawa każdego wesela. Nawet jeśli nie przepadamy za takim ciastem, powinno ono znaleźć się na naszej liście menu. Pisaliśmy już o tym jak nietypowe torty weselne można teraz zamówić w profesjonalnych cukierniach. Teraz przyjrzyjmy się temu, w jaki sposób wybrać ten właściwy i niepowtarzalny tort, tak aby dopasować go nie tylko do podniebienia naszego i naszych gości, ale również wystroju sali, a nawet ...naszych strojów ślubnych.

1. Budżet

Pierwszą i podstawową rzeczą jest budżet. Określ go na początku, by w ferworze zamawiania kolejnych dodatków nie okazało się że Wasz tort kosztuje więcej niż pozostałe elementy wesela.

2. Styl tortu

Pomyśl nad całością wesela. Wystrojem sali i miejscem gdzie będzie odbywać się wesele, a także porą roku. Czy wybrać tort tradycyjny, czy może lodowy? Czy całe wesele ma być ekstrawaganckie (wtedy przydałby się równie ekstrawagancki tort) czy też wynajęliśmy salę stylizowaną np. na karczmę, bądź stylowy dworek?

Aby całość pięknie wyglądała, tor powinien być dopasowany do stylu wesela.

3. Kształt tortu

Najpopularniejsze są piętrowe torty okrągłe. Nikt jednak nie powiedział że jesteście skazani na taki właśnie kształt. Można upiec tort kwadratowy, trójkątny, a nawet w kształcie kuli. Im bardziej niezwykłe chcecie mieć wesele, tym bardziej przemyślcie kwestię kształtu tortu.

4. Kolor tortu

Wprawdzie z reguły przygotowuje się torty białe, niemniej jednak warto zastanowić się nad możliwością dopasowania koloru tortu do koloru sukienek druhen, obrusów, a nawet koszuli Pana Młodego. Dopasowany kolorystycznie tort będzie zarówno dobrze prezentował się na zdjęciach, jak i doda całemu weselu posmaku elegancji i wykwintności.

5. Smak tortu

Nie jesteście w stanie wybrać smaku, który pasować będzie wszystkim gościom. Są tu więc dwie metody -  albo decydujecie się na smak neutralny, który z reguły pasuje większości osób (kawowy, orzechowy, waniliowy), lub dobieracie smak tortu do Waszych upodobań. A zrobić można wszystko – od gruszki i mango po tor cytrynowy a nawet marchewkowy.

6. Ilość porcji

Wielkość tortu musicie dobrać do ilości gości. Każdy cukiernik jest w stanie, wykorzystując swoje doświadczenie doradzić w tej materii.

7. Zdobienie tortu

Tradycyjne figurki na szczycie trzeciego piętra są już nieco passe. Zwłaszcza że można przygotować dowolne zdobienie z cukru, a nawet nadrukować na torcie Wasze zdjęcie, wybrane motto lub monogramy. Zaszalejcie i umieśćcie na torcie coś co jest bliskie Wam obojgu.

Proces planowania tortu i ciast, możesz też przeprowadzić w oparciu o nasz notatnik weselny.

Wstecz
Powrót do góry