Tort weselny - pyszności

Oto kilka słów o najważniejszym kulinarnym elemencie każdego przyjęcia weselnego.

    Tort weselny jest współczesną wersją dawnego chleba czy słodkiego ciasta, które było symbolem dostatku i wszelkiego dobra. Aby te dobra stały się udziałem poślubionej pary, musiała ona podzielić się słodkim ciastem z jak największą liczbą osób, aby to co oddają, hojnie wróciło do nich na nowej drodze życia. Pamiętajmy o tej tradycji decydując się na tort weselny. Musi być on nie tylko piękny, ale przede wszystkim smaczny i absolutnie nie może go zabraknąć dla żadnego z gości. Ładnym zwyczajem jest też wysyłanie kawałków tortu gościom, którzy nie mogli przybyć osobiście. Zwyczaj podawania tortu o północy wbrew powszechnemu mniemaniu nie ma nic wspólnego z tradycją. Powstał on w naszym kraju bardzo niedawno, a wynika prawdopodobnie z potrzeby marginalnego traktowania tego dość kosztownego elementu menu w czasach, kiedy wszystkiego brakowało. Do dziś zdarzają się pary, które zamawiając tort mówią, że jest im wszystko jedno, bo i tak nikt się mu nie przygląda i niewielu go je. Drodzy przyszli Państwo Młodzi! To część jednego z najważniejszych dni w Waszym życiu, tak jak kwiaty, samochód, sukienka. To element tej całości, która ma stać się ziszczeniem Waszym marzeń, planów i pracochłonnych przygotowań. Niech będzie w idealnej harmonii z tą całością, niech wiedzie wśród oklasków na weselny stół, niech zachwyci wszystkich gości wyglądem i smakiem, niech stanie się symbolem dzielenia się wszystkim co dobre. Jakie są korzyści z podawania tortu np. po głównym posiłku  zamiast o północy? Wszyscy goście są w komplecie, a więc tradycji staje się zadość i każdy dostanie swoją porcję. Każdy też zje ją z przyjemnością, gdyż jest to pora, kiedy jeszcze ma się ochotę na coś słodkiego. Nie ma konieczności zamawiania dodatkowego deseru po obiedzie. Tort jest dość kosztownym elementem menu, więc tym przyjemniej jest móc go wszystkim pokazać. Zyskuje się wypełnienie czasu wesela dekoracyjnym elementem, można przygotować interesującą oprawę podania tortu np. muzyką i światłem. Jest okazja do pięknych zdjęć, kiedy wszyscy wyglądają świeżo, nie są zmęczeni. Północ zostawiamy dla atrakcji jej przeznaczonych, czyli oczepin, konkursów. Naprawdę warto zmieniać stereotypy.

      Teraz trochę o wyglądzie. W dzisiejszych czasach dla wielu ważne jest być trendy. Cały „ślubny biznes” podlega trendom, których kierunek wyznaczają najczęściej styliści mody ślubnej. Wszystkie inne elementy podążają tym tropem. Jaki więc jest modny tort w tym sezonie? Kolory szampana, beżu, biel w połączeniu ze złotem. Najważniejsze jednak jest to, aby pasował on do całości, a więc dekorację dopasowuje się do sukienki i kwiatów Panny Młodej, do wystroju sali weselnej i do ogólnego stylu wesela. Tak jak jednej kobiecie pięknie w koronkach o ciepłych barwach, a innej w mieniących się białych tiulach, tak tort stojąc przed młodymi ma być dekoracją i weselnego stołu i ich samych. Przy wyborze tortu dobrze jest zastanowić się nad efektem, jaki chcemy osiągnąć w całości. Podsumowując- jak każdy element wesela tort musi być częścią dobrze zaplanowanej wizji.

     Jeszcze dwa słowa o smaku. Wybór jest ogromny, pamiętajmy jednak, że menu nie układamy wg własnych apetytów, ale tak, by zadowolić gości. Najlepiej więc wybierać smaki lekkie, proste, uniwersalne. Smak tortu nie może się kłócić z daniami podawanymi w bezpośrednim sąsiedztwie. Powinno się też pamiętać o innych deserach, jeśli więc między posiłkami serwujemy czekoladowe lody, wybierzmy tort inny, niż czekoladowy. Zdecydowanie największą popularnością cieszą się torty z bitą śmietaną i jest to chyba najbardziej weselny smak z możliwych.

Wszystkim parom planującym wesele życzymy przyjemnych i bezstresowych przygotowań, uwieńczonych dniem, który pozostanie idealnym we wspomnieniach wszystkich uczestników. A po tymże dniu – słodkiego, miłego życia!



logo_kozak.jpg
Cukiernia Andrzej Kozak
www.cukiernia-kozak.pl






Wstecz
Powrót do góry