Tort weselny

Jednym ze stałych elementów każdego wesela jest tort weselny i jego krojenie przez młodą parę. Obecnie, najczęściej torty weselne realizowane są przez zakłady cukiernicze. W domowych warunkach praktycznie nie piecze się już tortów. Zresztą nowoczesne technologie cukiernicze pozwalają na stworzenie niespotykanych dotąd dekoracji.

Jakie dekoracje są więc możliwe i w co jesteśmy w stanie „zaopatrzyć” nasz weselny tort?

Wysokość i kształt

Tort na stelażu może być nawet siedmiopiętrowy. Jest to już ogromny mebel, który trzeba bardzo ostrożnie wnosić na salę weselną, wrażenie jest jednak niesamowite. Najczęściej jednak, cukiernie realizują zamówienia na trzy lub cztery piętra tortu. Przy piętrowych tortach najczęściej każde piętro ma inny smak. Dobre cukiernie proponują wybór między przynajmniej dwudziestoma smakami, najpopularniejsze są jednak smaki neutralne - kawowy, orzechowy, bezowy. Jeśli chodzi o kształt, to najpopularniejszy jest oczywiście tor okrągły, niemniej jednak nie ma praktycznie żadnych ograniczeń. Można samodzielnie zaprojektować dowolny kształt tortu, np. w postaci dwóch gołębi złączonych dziubkami, czy też symbolizujący wspólną pasję.

Dawniej, najbardziej popularnym zwięczeniem tortu była cukrowa figurka Państwa Młodych, dziś bardziej popularne są gołębie, obrączki, czy zdjęcie Młodej Pary.

Wielkość tortu wylicza się na podstawie wagi przeznaczając 10dkg na gościa i dodając do ogólnej sumy dodatkowe 15-20% na dokładki.

Fototort

Drukarki cukiernicze pozwalają na wydruk dowolnego zdjęcia jadalnymi farbami na opłatku nanoszonym na wierzch lub boki tortu. Można więc tort udekorować wspólnymi zdjęciami, które są w całości jadalne. Opcja coraz bardziej popularna, choć bywa że niektórzy goście są niepocieszeni dostając na talerzy np. ucho Panny Młodej bądź nogę Pana Młodego.

Dekoracje nietypowe

Urodę i chwilę wnoszenia tortu można dodatkowo podkreślić poprzez zimne ognie lub podświetlenie, dzięki którym tort prezentuje się jeszcze bardziej okazale. Podświetlenie najczęściej stosowane jest na tortach piętrowych.

Torty lodowe

Nowością na rynku cukierniczym są torty lodowe, polecane szczególnie na wesela w okresie letnim. Wymagają wprawdzie bardzo dokładnego przechowywania a najczęściej przywożone są przez cukiernie bezpośrednio w dniu wesela na określoną godzinę. Wadą tego tortu jest konieczność szybkiej konsumpcji, warto więc dobrze przeliczyć ilość gości i zamówić tort o odpowiedniej wielkości.

Wstecz
Powrót do góry